Kury z wolnego wybiegu. Czy ich mięso jest zdrowe?

Od wielu lat produkcja mięsa drobiowego wykazuje tendencje wzrostowe. Drób jest zdecydowanie popularniejszy niż inne rodzaje mięs pozyskiwanych od zwierząt gospodarskich. Nie ma w tym jednak nic dziwnego, gdyż jest stosunkowo tanie, lekkostrawne i dietetyczne. Każdy może nim uzupełnić swoją codzienną dietę, nawet osoby z problemami żołądkowymi. Można je szybko przyrządzić i sprawdza się w wielu różnorodnych daniach. Okazuje się jednak, że nie każde mięso drobiowe jest tak zdrowe i bogate w niezbędne składniki odżywcze jak mogłoby się wydawać. Wiele zależy od tego, w jakich warunkach hodowane były zwierzęta.

Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego lepiej wybierać mięso z ferm drobiu, gdzie ptaki są hodowane na wolnym wybiegu, niż z chowu wielkoprzemysłowego.

Jakość mięsa drobiowego zależy od specyfiki chowu kur

W Polsce produkcja mięsa drobiowego wykazuje intensywne tempo wzrostu. Powstaje coraz więcej bardzo dużych przedsiębiorstw, które specjalizują się w hodowli kur przeznaczonych do konsumpcji. Niestety warunki, w jakich bytują zwierzęta z chowu wielkoprzemysłowego, bywają różne, niekiedy nie do końca spełniające normy i zalecenia.

Wiele kurczaków, które hodowane są w trudnych warunkach, może cierpieć na choroby mięśni, w efekcie czego ich mięso zawiera zdecydowanie więcej tłuszczu niż powinno. Nie oznacza to od razu, że zagraża życiu i zdrowiu ludzi, ale nie będzie już ani dietetyczne, i lekkostrawne. Pewne ryzyko chorego mięsa kurczaka w naszych sklepach, szczególnie dużych supermarketach, istnieje, ale jest ono stosunkowo niewielkie.

Na szczęście obecnie świadomość konsumentów zdecydowanie wzrasta. Coraz częściej są oni zainteresowani kupnem wysokojakościowego mięsa drobiowego, dlatego też w sklepach sieciowych można spotkać mięso od ptaków z wolnego wybiegu. Wolny wybieg zapewnia ptakom optymalne warunki rozwojowe oraz odpowiednio skomponowane pożywienie. Dzięki temu ich mięso jest nie tylko smaczne, ale i bogate we wszystkie najważniejsze składniki odżywcze.

System chowu na wolnym wybiegu daje kurom możliwość żerowania przez większą część, a nawet cały dzień. Zastosowanie takiej metody daje doskonałe efekty, ponieważ ptaki zyskują możliwość samodzielnego uzupełnienia diety o świeżą zieleninę, owady, skorupiaki, czy drobne kamyczki. A to przekłada się na smak i właściwości mięsa.