Kurki odchowane – popularne odmiany drobiu
Ferma drobiu Kamila Marchewki z Marianowa w okolicach Łomży prowadzi wylęgarnię oraz hodowlę drobiu przeznaczonego do pozyskiwania jaj i mięsa. Działamy w tej branży od wielu lat, co pozwala na wykorzystanie doświadczenia i szerokiej wiedzy w zakresie zapewniania ptakom optymalnych warunków rozwoju. Specjalizujemy się w dostarczaniu kurek odchowanych, jednak w ofercie fermy znajdziesz także sprzedaż kaczek, sprzedaż indyków oraz sprzedaż gęsi. Współpracujemy z producentami jaj i mięsa, a także z hodowcami z różnych części Polski. Jesteśmy doceniani za dostarczanie ptaków, które cechują się doskonała kondycją i odpornością na schorzenia.
Zachęcamy do zapoznania się z ofertą kurek odchowanych, które udostępniamy do sprzedaży. Proponujemy w niej przede wszystkim odmiany Rosa 1 i Rosa 5, które należą do najpopularniejszych i najchętniej wybieranych przez hodowców. Wynika to z faktu, że gatunki te powstały w wyniku krzyżowania okazów o najlepszych cechach i mieszaniu odpowiednio dobranych ras. Efektem tych działań było wyhodowanie kur, które mogą z równie dobrym skutkiem służyć do znoszenia jaj, jak też do produkcji mięsa.
Odchowane kurki – dlaczego warto się zdecydować?
Wybierając odchowane kurki, zyskujesz pewność zakupu drobiu najwyższej jakości. Wszystkie kury, które sprzedajemy, pochodzą z prowadzonych samodzielnie stad reprodukcyjnych. Zapewniamy im optymalne warunki rozwojowe oraz odpowiednio skomponowane pożywienie. Przeprowadzamy także szczepienia zgodnie z przewidzianym harmonogramem. Wszystko to sprawia, że kury te będą osiągały doskonałe wyniki pod względem nieśności jaj, a ich mięso z pewnością będzie smakowite.
Korzystna oferta kurek odchowanych dla hodowców
Charakterystyka i warunki utrzymania kur Rosa 1 i Rosa 5
Sprzedaż odchowanych kurek Rosa 1 i Rosa 5 rozpoczynamy, gdy skończą 6 tygodni. Pierwsza z odmian cechuje się brązowym upierzeniem, tymczasem druga wraz z osiągnięciem dorosłości wyróżnia się czarnym, metalicznie błyszczącym upierzeniem ze złotym kołnierzem wokół szyi. Waga kurek w wieku 20 tygodni wynosi odpowiednio 2 kg dla Rosa 1 i 1,8 dla Rosa 5.
Dobrze odchowane kurki tej rasy wyróżniają się wysoką zdrowotnością i znoszą około 260-280 jaj w skali roku. Należy jednak zaznaczyć, że w pierwszym roku produkcji mogą osiągnąć nieznacznie niższy wynik, na poziomie 250 jaj. Średnia waga jajka zniesionego przez kury z odmian Rosa 1 i Rosa 5 wynosi między 52 a 62 gramy, a jego skorupa charakteryzuje się brązową barwą.
Aby osiągnąć opisane wyżej efekty, konieczne jest odpowiednie odżywianie kurek odchowanych, które powinny spożywać dziennie 130-135 gramów pokarmu. Można je karmić uniwersalną mieszanką paszową dla niosek, którą warto urozmaicić dodatkiem ziaren zbóż – optymalna proporcja to 2 części mieszanki i 1 część ziaren. Warto zaznaczyć, że kury te najlepiej przystosowane są do systemu chowu na wolnym wybiegu, na którym spędzać mogą większą część dnia lub nawet cały dzień. Zastosowanie takiej metody daje doskonałe efekty, ponieważ ptaki zyskują wówczas możliwość samodzielnego uzupełnienia diety o świeżą zieleninę, owady, skorupiaki czy drobne kamyczki.
Jeśli interesuje Cię zakup kurek odchowanych, zapraszamy do odwiedzenia siedziby hodowli w Marianowie w okolicach Łomży. Oprócz szerokiej oferty drobiu rożnych odmian, służymy merytoryczną poradą w zakresie żywienia i doboru optymalnych dla ptaków warunków bytowania.