Blog

kura

Co wpływa na dobrostan kur?

Bardzo istotnym czynnikiem w hodowli kur jest dostęp do świeżej wody oraz zbilansowanego pożywienia. Kury muszą mieć miejsce schronienia i odpoczynku, zapewnioną należytą profilaktykę oraz opiekę weterynaryjną w razie choroby. Kluczowe jest również zminimalizowanie czynników stresogennych, na co w szczególności wpływa obecność towarzystwa zwierząt tego samego gatunku, bądź jej brak i odpowiedniej przestrzeni.  Co jeszcze ma znaczenie? We wpisie omówimy szerzej czynniki wpływające na dobrostan kur. Zapraszamy do lektury.

Czytaj więcej

indyk

Mięso z indyka vs mięso z kurczaka — porównanie właściwości odżywczych

Mięso białe jest obecnie znacznie częściej wybierane niż czerwone, co z dużej mierze wynika z naszych preferencji dietetycznych. Drób cechuje się mniejszą zawartością tłuszczu, dostarcza organizmowi niezbędnej porcji białka i jest mniej kaloryczne niż np. wieprzowina czy wołowina.

Czytaj więcej

kury z wolnego wybiegu

Kury z wolnego wybiegu. Czy ich mięso jest zdrowe?

Od wielu lat produkcja mięsa drobiowego wykazuje tendencje wzrostowe. Drób jest zdecydowanie popularniejszy niż inne rodzaje mięs pozyskiwanych od zwierząt gospodarskich. Nie ma w tym jednak nic dziwnego, gdyż jest stosunkowo tanie, lekkostrawne i dietetyczne. Każdy może nim uzupełnić swoją codzienną dietę, nawet osoby z problemami żołądkowymi. Można je szybko przyrządzić i sprawdza się w wielu różnorodnych daniach. Okazuje się jednak, że nie każde mięso drobiowe jest tak zdrowe i bogate w niezbędne składniki odżywcze jak mogłoby się wydawać. Wiele zależy od tego, w jakich warunkach hodowane były zwierzęta.

Czytaj więcej

Drób

Witamy na blogu!

Serdecznie witamy wszystkich klientów na naszym blogu

Czytaj więcej

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.