Blog

białe kury

Co decyduje o renomie hodowcy drobiu?

Dobre imię w branży hodowlanej jest niezwykle istotne. Warto wiedzieć, z czego ono wynika i co składa się na renomę właściciela.

Czytaj więcej

farma indyków

Jak należycie odżywiać indyki?

Prawidłowe odżywanie indyków to absolutny klucz do tego, aby ich hodowla była nie tylko opłacalna, ale również, aby ich spożywanie było zdrowe. Jak więc należy je żywić? Serdecznie zachęcamy do lektury.

Czytaj więcej

gęsi

Jak zapewnić odpowiednie warunki chowu gęsiom?

Każdy hodowca zwierząt zdaje sobie sprawę z tego, jaki na jego sukces mają wpływ warunki chowu. Dotyczy to zarówno zapewnienia właściwej karmy lub paszy, ale również inwestycji w otoczenie, pomieszczenia oraz dodatkowe zabiegi, jak i akcesoria. Dość wymagające w hodowli są pewne gatunki drobiu, które podatne są na choroby wynikające z zaniedbań. Dlatego warto zapewnić im bezpieczne i komfortowe warunki.

Czytaj więcej

kurczaki

Jaki kontrolom podlegają wylęgarnie drobiu?

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wylęgarnie drobiu podlegają bardzo szczegółowym wymogom weterynaryjnym, a także kontrolom. Jakim dokładnie oraz dlaczego są one tak istotne? Serdecznie zachęcamy do lektury.

Czytaj więcej

kury

Ile czasu zajmuje odchowanie kurek?

Podstawą dobrego wysoko wydajnego stada kurek jest prawidłowy ich odchów. Aby mieć dobrą nioskę, należy zadbać o jej zdrowie i stworzyć odpowiednie warunki do rozwoju. Ważnym punktem jest postępowanie z pisklętami w pierwszych tygodniach ich życia.

Czytaj więcej

indyk

Z czego wynika rosnąca popularność mięsa indyczego?

W ciągu ostatnich kilku lat spożycie mięsa indyczego znacznie wzrosło. Dietetycy i lekarze zalecają wprowadzenie go do diety. Polecane jest małym dzieciom, osobom na diecie redukcyjnej, kobietom w ciąży i karmiącym, a także każdemu, kto dba o swoje zdrowie lub jest w trakcie rekonwalescencji. Jaka jest wartość odżywcza mięsa indyczego?

Czytaj więcej

kury

Jak dbać o kury jednodniowe?

 

Pielęgnacja piskląt znacznie różni się od hodowli kurek starszych, ważne, by wybrać ich rasę tak, by uwzględniała rejon, w którym będzie prowadzona hodowla. Wzrost kurcząt jest uzależniony od utrzymania właściwej czystości ściółki, odpowiedniej temperatury i pożywienia, które musi być podawane w konkretnych odstępach czasowych. Zobaczmy więc, o czym nie można zapomnieć, jakie warunki trzeba zapewnić kurkom jednodniowym?

Czytaj więcej

gęś

Gęsi jako towar eksportowy

Gęsina to wyjątkowo smaczne mięso, z którego można przyrządzić tradycyjne dania polskie. Zgodnie w wieloletnią tradycją, gęsina trafia na stoły Polaków w dzień Świętego Marcina, czyli 11 listopada. Ale ze względów zdrowotnych, warto wprowadzić modę na częstsze jedzenie tego mięsa. Zawiera ono pełnowartościowe białka i nienasycone kwasy tłuszczowe. Na właściwościach gęsiny poznali się mieszkańcy Europy, dlatego stanowi hit eksportowy polskiego drobiarstwa.

Czytaj więcej

kaczki

Charakterytyka kaczek Mulard

Kaczki Mulard są bezpłodnymi mieszańcami, które hoduje się ze względu na znakomite walory smakowe. Kruche i soczyste mięso z niewielką ilością tłuszczu jest szczególnie cenione przez nabywców. Tutaj możesz przeczytać, jakie cechy posiada ten gatunek kaczki i jakich warunków hodowlanych potrzebuje.

Czytaj więcej

kurczęta

Czy wylęg drobiu wymaga specjalnych zezwoleń?

Trzeba powiedzieć sobie wprost, że popularność ferm drobiu rośnie z roku na rok. Oczywiście, wynika to ze sporego zapotrzebowania na ten rodzaj mięsa. Właściwie każdego roku spożycie drobiu wzrasta, a więc sporo osób widzi w tym szansę na zaistnienie na rynku krajowym jako hodowca. Jednak sprawa z prowadzeniem fermy drobiu nie jest tak łatwa i przyjemna, jak by się to mogło wydawać na samym początku.

Czytaj więcej