Z czego wynika rosnąca popularność mięsa indyczego?

W ciągu ostatnich kilku lat spożycie mięsa indyczego znacznie wzrosło. Dietetycy i lekarze zalecają wprowadzenie go do diety. Polecane jest małym dzieciom, osobom na diecie redukcyjnej, kobietom w ciąży i karmiącym, a także każdemu, kto dba o swoje zdrowie lub jest w trakcie rekonwalescencji. Jaka jest wartość odżywcza mięsa indyczego?

Dlaczego warto jeść mięso indycze?

Wzrost spożycia mięsa indyczego wiąże się z tym, że obecnie konsumenci dokonują coraz bardziej świadomych wyborów i chcą odżywiać się zdrowo. Mięso z indyka jest wskazane przy dietach redukcyjnych oraz dla osób, które cierpią z powodu alergii pokarmowych. To mięso lekkostrawne i łatwo przyswajalne, bo zawiera dużą ilość białka i niewiele tłuszczu.  Jest bogate w fosfor, cynk i potas. Stanowi również źródło witamin z grupy B i witaminy D, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i utrzymuje właściwy poziom wapnia we krwi.  Spośród wszystkich gatunków drobiu, to właśnie indyk ma największą ilość wielonasyconych kwasów tłuszczowych. Gotowanie, smażenie czy pieczenie nie wpływa na obniżenie wartości odżywczej białka, które jest w nim zawarte. Z tego powodu jest to mięso często wybierane przez osoby, które uprawiają sport i mają w związku z tym większe zapotrzebowanie na białko. Jest też polecane przez lekarzy osobom, które cierpią na dnę moczanową. W tym schorzeniu duże znaczenie ma odpowiednia dieta. Co więcej, spożywanie mięsa z indyka ma wpływ na wytwarzanie melatoniny i serotoniny, czyli hormonów decydujących o nastroju psychicznym. Przyśpiesza regenerację organizmu i pomaga w problemach ze snem. Na tym jednak nie koniec zalet mięsa indyczego. Omówiliśmy jego właściwości zdrowotne, ale trzeba też wspomnieć o walorach smakowych. Świetnie komponuje się z różnego rodzaju dodatkami – zarówno słodkimi, pikantnymi, jak i ziołowymi. Ma delikatny smak i nie wymaga długiej obróbki termicznej. Ważne jest, aby mięso indycze było najwyższej jakości i pochodziło z fermy drobiu z wieloletnią tradycją.