Mięso z indyka vs mięso z kurczaka — porównanie właściwości odżywczych

Mięso białe jest obecnie znacznie częściej wybierane niż czerwone, co z dużej mierze wynika z naszych preferencji dietetycznych. Drób cechuje się mniejszą zawartością tłuszczu, dostarcza organizmowi niezbędnej porcji białka i jest mniej kaloryczne niż np. wieprzowina czy wołowina.

Do mięsa drobiowego zaliczamy kurczaka oraz indyka. Oba gatunki drobiu cieszą się sporą popularnością wśród konsumentów. Warto dowiedzieć się, jakie są najważniejsze różnice między nimi pod względem właściwości odżywczych.

W naszej fermie drobiu specjalizuje się w chowie zarówno kurcząt, jak i indyków. W każdym przypadku zapewniamy ptaki wyróżniające się wysoką zdrowotnością. Niemniej profil odżywczy mięsa z indyka i kurczaka może się różnić ze względu na inne zapotrzebowanie na składniki odżywcze tych ptaków w różnych fazach ich rozwoju.

Indyk czy kurczak — które mięso jest zdrowsze?

Zarówno mięso kurczaka, jak i indyka jest lekkostrawne, bogate w białko i zawiera wiele niezbędnych dla naszego organizmu składników. Można jednak wskazać na kilka różnic ujawniających się we właściwościach odżywczych. Pierwszą z nich jest optymalna zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 a omega-6, które przemawiają na korzyść mięsa indyczego. Kwasy te są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, w tym przede wszystkim układu sercowo-naczyniowego. Co ważne, ze względu na odpowiednie proporcje tych nienasyconych kwasów tłuszczowych mięso z indyka powinno znaleźć się w diecie dzieci.

Mięso z indyka jest również bogatsze w witaminy z grupy B (B3, B6 i B12), a także cenne mikroelementy, jak np. cynk czy selen. Oprócz tego indyk ma nieco więcej dobrze przyswajalnego przez organizm białka, bogatego w aminokwasy egzogenne (aminokwasy, których organizm nie może syntetyzować samodzielnie, zatem muszą być dostarczane wraz z pożywieniem).

Na odchudzanie lepszy będzie indyk

W lekkostrawnych dietach, w tym również dietach odchudzających, mięso drobiowe zawsze wiodło prym. Drób w porównaniu z innymi gatunkami mięsa jest zdecydowanie najmniej mniej kaloryczny. Jednak porównując pod tym względem indyka i kurczaka szala zwycięstwa znów przechyla się w stronę indyka. Te różnice nie są duże, jednak dla osób, które skrupulatnie liczą każdą kalorię, z pewnością mają znacznie. Dla przykładu: kotlet z piersi indyka 200 g to ok. 160 kcal, podczas gdy taka sama porcja mięsa z kurczaka zawiera ok. 200 kcal.

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.