Rola drobiu w kuchni polskiej

Jak podają źródła historyczne już w średniowieczu pieczone kury, kurczęta i kapłony gościły na stołach królewskich oraz szlacheckich. Z uwagi na swoje walory zdrowotne oraz smakowe, współcześnie drób jest nadal bardzo popularny w polskiej kuchni. Na przykład, jak powszechnie wiadomo, mięso kurczaka zawiera dużo pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm, stanowi ono  inspirację  do tworzenia różnych potraw, a jego obróbka termiczna jest bardzo prosta i wygodna. W naszym wpisie przyglądamy się jak jest rola drobiu w polskiej kuchni. Zapraszamy do lektury.

 

Pierwsze przepisy kulinarne na potrawy z drobiu

Jak donoszą  archeolodzy, najstarsze odkryte dotąd ślady obecności kur domowych w Polsce pochodzą z Biskupina, sprzed ponad 2,5 tys. lat. Warto wiedzieć, że powszechnie hodowano je w średniowieczu, natomiast na przełomie XIX i XX wieku zaczęły powstawać w Polsce pierwsze fermy drobiu, a mięso i jaja zaczęto eksportować na rynek europejski.

Za pierwszą polską książkę kucharską w historii została uznana, wydana w Krakowie w 1682 r. „Compendium ferculorum, albo zebranie potraw” autorstwa Stanisława Czernieckiego. Był on kuchmistrzem ówczesnego wojewody krakowskiego, Aleksandra Michała Lubomirskiego. Dzieło zawiera spis receptur, z których można dowiedzieć się, że przysmakiem serwowanym na magnackich i szlacheckich ucztach był kapłon, czyli kastrowany i specjalnie tuczony kogut. Zazwyczaj przeznaczano je dla króla i zaledwie kilku wybranych gości. Przysmakiem były też kaczki i małe kurczęta, podawane po jednym na osobę.  

Innym sławnym staropolskim autorem przepisów na dania z drobiu z minionego okresu jest Jan Szyttler, kucharz na dworze Stanisława Augusta Poniatowskiego. Czerpał on inspiracje dla swoich przepisów zarówno z kuchni francuskiej, jak i polskiej, oraz w mniejszym stopniu z litewskiej i białoruskiej. Jego przepisy były precyzyjne, ponieważ zawierały wskazówki jak potrawę przygotować oraz gramatury mięsa. Z książki tej pochodzą sławne przepisy na dania mięsne, między innymi „Gęś z marmuladą”, staropolska alternatywa popularnej dziś „gęsi faszerowanej jabłkami”.

Drób w daniach dietetycznych

Obecnie popularność drobiu w kuchni polskiej stale rośnie. Jego wartość odżywcza jest doceniana przez ekspertów żywienia, układających diety zdrowotne dla swoich pacjentów. Ze względu na wysoką przyswajalność, drób jest najbardziej odżywczym mięsem, które charakteryzuje się wysoką zawartością białka, a niską zawartością tłuszczu i cholesterolu. Ponadto mięso drobiowe doceniają smakosze, ponieważ jest soczyste, miękkie i kruche, a przy tym posiada delikatną strukturę tkanek i jest lekkostrawne.

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.