Gęsi jako towar eksportowy

Gęsina to wyjątkowo smaczne mięso, z którego można przyrządzić tradycyjne dania polskie. Zgodnie w wieloletnią tradycją, gęsina trafia na stoły Polaków w dzień Świętego Marcina, czyli 11 listopada. Ale ze względów zdrowotnych, warto wprowadzić modę na częstsze jedzenie tego mięsa. Zawiera ono pełnowartościowe białka i nienasycone kwasy tłuszczowe. Na właściwościach gęsiny poznali się mieszkańcy Europy, dlatego stanowi hit eksportowy polskiego drobiarstwa.

Zalety spożywania mięsa gęsiego

Gęś jest zwierzęciem wybrednym w temacie pożywienia – żywi się głównie owsem i trawą. Dlatego cechuje ją większa niż kurę czy kaczkę odporność. Naturalnie karmione polskie gęsi to najzdrowsze mięso drobiowe. Gęsina rekomendowana jest osobom cierpiącym na choroby sercowo-naczyniowe. Dlaczego? Dobrej jakości gęsina zawiera pełnowartościowe białko oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym omega -3 i omega -6. Kwasy te powodują obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi, przy jednoczesnym podniesieniu poziomu dobrego cholesterolu. Ekologiczny sposób hodowli zapewnia brak sztucznych barwników i środków chemicznych w mięsie. Mięso z gęsi jest skarbnicą składników odżywczych, lipidów i aminokwasów. Dodatkowo gęsina jest źródłem cennych witamin, takich jak A, E oraz tych z grupy B, a także składników mineralnych, głównie potasu, fosforu, magnezu, cynku i żelaza. Mięso z gęsi jest bardziej aromatyczne i ciemniejsze niż inne rodzaje drobiu takie jak indyk czy kurczak. Zawiera więcej tłuszczu, co wpływa na jego smak, który jest przybliżony do czerwonego mięsa. Dietetycy wskazują też na właściwości poprawiające nastrój. Tłuszcz gęsi ma niską temperaturę topnienia, co czyni go lekkostrawnym – uznaje się go także za afrodyzjak. Trzeba jednak pamiętać, że nie można stosować go jako zamiennika oleju czy masła do smażenia. Wytopiony smalec z gęsi docenia medycyna ludowa.

Gęsina – polski hit eksportowy

Polska gęś doskonale radzi sobie na zagranicznych stołach. Najczęściej podawana jest w towarzystwie warzyw korzeniowych i przypraw. Należy ją piec w niskiej temperaturze w piecu albo piekarniku. Można ją również marynować i podawać zarówno z warzywami, jak i owocami – żurawiną i jabłkiem, które przełamują smak tłuszczu. Warto jednak pamiętać, że popularność gęsi za granicą nie wynika tylko i wyłącznie z walorów ich mięsa. Zwierzęta te doskonale nadają się również do produkcji jaj oraz do pozyskiwania puchu. Polski puch gęsi jest doceniany na całym świecie – najczęściej wykorzystuje się go w produkcji poduszek i kołder. Na jego jakość wpływa nie tylko sposób żywienia, ale też warunki, w jakich gęsi żyją. Polskie gęsi żyją bezstresowo – na wolnym wybiegu, w zagrodach o odpowiedniej powierzchni. Puch i pierze, jakie pozyskuje się z hodowanych w ten sposób ptaków, wyróżnia się bardzo wysoką jakością.